fbpx

Profitroolid, cream puffs, “krakeliiniga” puffid-heal lapsel mitu nime

21.04.2018 | Retsepte ja õpetusi, Uudised

Profitroolid, cream puffs, “krakeliiniga” puffid-heal lapsel mitu nime

Choux au Craquelin – French Crunchy Cream Puff Recipe

Nende nunnukeste kohta on palju küsitud, seega teen postituse, et kuidas teha.

See on keedutaigna toode ja puffide valmistamisel ei pea väga palju muretsema, et kuidas välja tuleb, st kas välimus on piisavalt korrektne 🙂 

Tee valmis krõbe kate-craquelin

Krõbe kate ekleerile/ profitroolilecraquelin

Või, külm 100 G
Jahu 125 G
Suhkur, pruun 125 G
Vanilje, soovi korral veidi

 

Soovi korral saab värvida- lisa nt kakaod, rohelist teed (matcha), toiduvärvi, kuivatatud marju

Tükelda või kuubikuteks, sega kõik koostisained, mikseril kasuta segamismõla. Vajuta taigen lapikuks ja rulli lahti küpsetuspaberi vahel (1-2mm) , lõika välja sobiv kuju ja külmuta, või kuni on piisavalt kõva, küpsetuspaberi peal, et oleks kergem eemaldada.

Nüüd keedutaigen. Tooraine kohta infoks

  • Piim/ vesi-kuumutada keemiseni ja KOHE jahu sisse, et ei kaotaks liigset niiskust, nt võid sulatades-retsept muutub.

  • Või-tükeldada, sest kui piim läheb keema, võiks või juba ära sulada, mitte teha seda piima keemise ajal-retsept muutub.

  • Sool-oluline-ära muuda kogust! Sool on vajalik kleepvalgu jaoks, samuti maitse.

  • Suhkur-annab maitset ja ilusa kuldse värvi

  • Muna-muna võiks enne segule lisamist ära segada, st ühtlustada munamass-emulgeerimise tarbeks. Munavalges on vedelik ja munakollases rasvale sarnase ehitusega letsitiin, mis segadagi eelnevalt omavahel sidumiseks, et mitte hiljem taigna kokku segamisel ressurssi ja võimu ei kaotaks. Muna lisatakse, kui segu on ca 60C, mitte rohkem.

Keedutaigen-Christophe Adam järgi

Piim/ vesi 310 g
või 160 g
suhkur 1,5 tl
vaniljepasta 1-2 tl
sool 0,75 tl
jahu 160 g
muna 280 g

Sõelu jahu ja tõsta kõrvale. Pane potti ja lase keema tõusta-piim, vesi, suhkur, sool ja või. Tõsta pliidilt ära ja kummuta kogu jahu korraga sinna sisse, sega. Tõsta segu tagasi pliidile ja sega korralikult edasi, et liigne niiskus aurustuks. Tõsta teise anumasse ja lase veidi jahtuda, siis hakka ükshaaval lisama mune-võimalusel lisa juba segatud mass.

Valmis segu tõsta pritskotti. Pritsi võiga üle määritud paberile soovitud kujuga tooted..  Aseta peale jahutatud krõbetainas ja tõsta eelnevalt soojendatud ahju.

 

Variant I-ahi kuni 250C kuumutada. Ekleerid plaadile ja ahju, kraadid kohe 165C peale, pöördõhuta!! 30-35 minuti pärast lülita ahi välja  ja siis võib ka ahju ust veidi avada-pane vahele midagi. 15 kuni…..minuti pärast peaks valmis olema.(mina olen jätkanud 165C peal need 15… minutit).

Variant II-165C, pöördõhuga, küpsetad, ca 20 minutit ja siis hakkad vahepeal ust avama veidikese haaval, et suurem niiskus välja lasta. Küpsetad, kuni ilus kuldpruun.

Ahjust välja võttes tee tüllega altpoolt ava sisse puffile ja aseta restile tagurpidi, liigne niiskus saab auru näol kuuma toote seest veel välja tulla.

Täidis-täidisena võid kasutada mida hing ihaldab 🙂 Toorjuustu-vahukoore täidis nt on mõnus, lisa sinna valget shokolaadi? Sulata valge shokolaad ja lisa sinna osade kaupa eelnevalt vahustatud toorjuustuvaht. Või kasuta keedukreemi. Või kasuta keedukreemi, millele oled sisse seganud midagi endale meelepärast maitset, nt pistaatsiapastat.

Jutt tuli pikk, aga ka põhjalik, edu on garanteeritud, st edu toote valmimisel ja edu toote pakkumisel 🙂  Muidugi värsked marjad kaunistuseks ei teeks ka paha.

P.S Krõbetaigna ketta suurus ei ole nii oluline, mida suurem ketas, seda rohkem katab puffi kokkuvõttes, aga ka väiksema kettaga puffid on atraktiivsed, eriti kui on soov puffe täites ketas eemaldada ja pärast lisada, vt mõlemaid variante!

 

4 Comments

  1. Kadri Sakk

    Keedutaignas on piim/vesi 310g. Kas panen nii palju piima või vett või peab pooleks tegema, et pool vett ja pool piima‍♀️

  2. Hiie

    Tere Marika! Mul on ülihea meel, et sain Sinult õpetusi ja vajaliku info leian alati siit. Olime TEKO pagari/kondiitri kursusel. Nüüd olen Haapsalus koka pabereid saamas. Aga kondiitri osast ei saa me mööda ja siis on minu kogemus ja Sinu õpetus teretulnud. Soovin Sulle magusaid hetki ja rõõmu igasse toimetusse.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vastlakuklid, või lihtsalt kuklid, veereta ise, rõõmsad ja ümmargused - Tordikool - […] kui soovid krõbedat mütsikest, vaata siit postitusest, kuidas krõbedik teha, aseta kettake juba kerkimise ajal kuklile, või ka hiljem,…

Submit a Comment

Tordikool, 2024, uus raamat ja e-raamat, vebinarid ja õppevideod

Tordikool, 2024, uus raamat ja e-raamat, vebinarid ja õppevideod Tordikool pole 2024 aastal ise enam toidukoolitusi...

02.11 MAKROONID ja täidised, sh veganmakroonid, kell 11.00-15.00

02.11 MAKROONID ja täidised, sh veganmakroonid, kell 11.00-15.00 Koolitus toimub Poska tn.7, Tallinn, Tordikooli...

UUDISKIRI 2024 algus, vebinarid, uus raamat

Taas uudiste aeg, kallid Tordikooli sõbrad! 12.01 toimus Tordikooli kursused grupis vebinar teemal-napoleoni rull....

UUDISKIRI-ühed uksed sulguvad ja teised avanevad

UUDISKIRI-ühed uksed sulguvad ja teised avanevad Seekord on mitu asja kohe- Tordikoolis toimuvad vähesed...

Grillvorstid jõuluks selgeks- 18.11.2023, kell 10.00 ja kell 15.00

Grillvorstid jõuluks selgeks- 18.11.2023, kell 10.00 ja kell 15.00 Selle aasta jõuluks omatehtud vorstid lauale!...

SHOKOLAAD JA ASSORTIIKOMMID, ISADEPÄEVAKS 08.11.2023, kell 12.00

SHOKOLAAD JA ASSORTIIKOMMID, ISADEPÄEVAKS 08.11.2023, kell 12.00 UUS HOOAEG JA UUED NIPID! [gallery columns="4"...

TORT ISADEPÄEVAKS-TULE TEE NN NUMBRITORT 11.11.2023 KELL 10.00 ja lisagrupp kell 15.00

TORT ISADEPÄEVAKS-TULE TEE NN NUMBRITORT 11.11.2023 KELL 10.00 ja lisagrupp kell 15.00 SOBIB IGALE HUVILISELE, KES...

Lastele ja noortele-muffinid 25.10 ja pulgakoogid 01.11, kell 15.00

Lastele ja noortele-muffinid 25.10 ja pulgakoogid 01.11, kell 15.00 Tere tere kogu see pere! Ikka küsite, et kas keset...

UUS! MODERNSE TORDI KOKKUPANEK JA VIIMISTLUS, 21.10.2023, KELL 10.00

UUS! MODERNSE TORDI KOKKUPANEK JA VIIMISTLUS, 21.10.2023, KELL 10.00 Uus koolitus, mille eesmärgiks on vaadelda,...

MOUSSE tordid JA SHOKOLAAD-sh veluur, peegelglasuur ja kaunistused, 28.10.2023, KELL 10.00

MOUSSE tordid JA SHOKOLAAD-sh veluur, peegelglasuur ja kaunistused, 28.10.2023, KELL 10.00 [gallery columns="4"...

MAKROONID, ka VEGAN makroonid, 29.10.2023, kell 10.00

MAKROONID, ka VEGAN makroonid, 29.10.2023, kell 10.00 Koolitus toimub Poska tn.7, Tallinn, Tordikooli stuudios....

UUS! UUS! UUS! KORRUSTORDID, vol 2-edasijõudnule, 09.09.2023, ja 10.09.2023, kell 10.00

LISAGRUPP 10.09.2023 KORRUSTORDID edasijõudnule- vahvlipaberist FANTAASIALILL, GEOMEETRILISE tordi PÕHITÕED, sh...

MAKROONID-vol 2, salvestusega vebinar, vegan makroonid, makroonitordid, korea stiilis makroonid, palju retsepte!

MAKROONID-vol 2, salvestusega vebinar, vegan makroonid, makroonitordid, korea stiilis makroonid, palju retsepte! Seni...

TORDID-5, osa 1, 02.09.2023 kell 10.00, lisakoolitus 03.09, kell 10.00

TORDID-5, osa 1, 02.09.2023 kell 10.00, lisakoolitus 03.09, kell 10.00   1-PÄEVANE KOOLITUS, KAVA ALLPOOL-VÄIKE...

vebinar KORRUSTORDID, vol 2, salvestus!

KORRUSTORDID Vol 2- vahvlipaberist FANTAASIALILL, GEOMEETRILISE tordi PÕHITÕED, sh TOESTUS ja töövõtted, TEKSTUURID,...
0
Ostukorv on tühi...