Profitroolid, cream puffs, “krakeliiniga” puffid-heal lapsel mitu nime
Choux au Craquelin – French Crunchy Cream Puff Recipe
Nende nunnukeste kohta on palju küsitud, seega teen postituse, et kuidas teha.
See on keedutaigna toode ja puffide valmistamisel ei pea väga palju muretsema, et kuidas välja tuleb, st kas välimus on piisavalt korrektne 🙂
Tee valmis krõbe kate-craquelin
Krõbe kate ekleerile/ profitroolile—craquelin
Või, külm | 100 | G |
Jahu | 125 | G |
Suhkur, pruun | 125 | G |
Vanilje, soovi korral | veidi |
Soovi korral saab värvida- lisa nt kakaod, rohelist teed (matcha), toiduvärvi, kuivatatud marju
Tükelda või kuubikuteks, sega kõik koostisained, mikseril kasuta segamismõla. Vajuta taigen lapikuks ja rulli lahti küpsetuspaberi vahel (1-2mm) , lõika välja sobiv kuju ja külmuta, või kuni on piisavalt kõva, küpsetuspaberi peal, et oleks kergem eemaldada.
Nüüd keedutaigen. Tooraine kohta infoks
-
Piim/ vesi-kuumutada keemiseni ja KOHE jahu sisse, et ei kaotaks liigset niiskust, nt võid sulatades-retsept muutub.
-
Või-tükeldada, sest kui piim läheb keema, võiks või juba ära sulada, mitte teha seda piima keemise ajal-retsept muutub.
-
Sool-oluline-ära muuda kogust! Sool on vajalik kleepvalgu jaoks, samuti maitse.
-
Suhkur-annab maitset ja ilusa kuldse värvi
-
Muna-muna võiks enne segule lisamist ära segada, st ühtlustada munamass-emulgeerimise tarbeks. Munavalges on vedelik ja munakollases rasvale sarnase ehitusega letsitiin, mis segadagi eelnevalt omavahel sidumiseks, et mitte hiljem taigna kokku segamisel ressurssi ja võimu ei kaotaks. Muna lisatakse, kui segu on ca 60C, mitte rohkem.
Keedutaigen-Christophe Adam järgi
Piim/ vesi | 310 | g |
või | 160 | g |
suhkur | 1,5 | tl |
vaniljepasta | 1-2 | tl |
sool | 0,75 | tl |
jahu | 160 | g |
muna | 280 | g |
Sõelu jahu ja tõsta kõrvale. Pane potti ja lase keema tõusta-piim, vesi, suhkur, sool ja või. Tõsta pliidilt ära ja kummuta kogu jahu korraga sinna sisse, sega. Tõsta segu tagasi pliidile ja sega korralikult edasi, et liigne niiskus aurustuks. Tõsta teise anumasse ja lase veidi jahtuda, siis hakka ükshaaval lisama mune-võimalusel lisa juba segatud mass.
Valmis segu tõsta pritskotti. Pritsi võiga üle määritud paberile soovitud kujuga tooted.. Aseta peale jahutatud krõbetainas ja tõsta eelnevalt soojendatud ahju.
Variant I-ahi kuni 250C kuumutada. Ekleerid plaadile ja ahju, kraadid kohe 165C peale, pöördõhuta!! 30-35 minuti pärast lülita ahi välja ja siis võib ka ahju ust veidi avada-pane vahele midagi. 15 kuni…..minuti pärast peaks valmis olema.(mina olen jätkanud 165C peal need 15… minutit).
Variant II-165C, pöördõhuga, küpsetad, ca 20 minutit ja siis hakkad vahepeal ust avama veidikese haaval, et suurem niiskus välja lasta. Küpsetad, kuni ilus kuldpruun.
Ahjust välja võttes tee tüllega altpoolt ava sisse puffile ja aseta restile tagurpidi, liigne niiskus saab auru näol kuuma toote seest veel välja tulla.
Täidis-täidisena võid kasutada mida hing ihaldab 🙂 Toorjuustu-vahukoore täidis nt on mõnus, lisa sinna valget shokolaadi? Sulata valge shokolaad ja lisa sinna osade kaupa eelnevalt vahustatud toorjuustuvaht. Või kasuta keedukreemi. Või kasuta keedukreemi, millele oled sisse seganud midagi endale meelepärast maitset, nt pistaatsiapastat.
Jutt tuli pikk, aga ka põhjalik, edu on garanteeritud, st edu toote valmimisel ja edu toote pakkumisel 🙂 Muidugi värsked marjad kaunistuseks ei teeks ka paha.
P.S Krõbetaigna ketta suurus ei ole nii oluline, mida suurem ketas, seda rohkem katab puffi kokkuvõttes, aga ka väiksema kettaga puffid on atraktiivsed, eriti kui on soov puffe täites ketas eemaldada ja pärast lisada, vt mõlemaid variante!
Peab proovima 😉
Keedutaignas on piim/vesi 310g. Kas panen nii palju piima või vett või peab pooleks tegema, et pool vett ja pool piima♀️
Pane pooleks!
Tere Marika! Mul on ülihea meel, et sain Sinult õpetusi ja vajaliku info leian alati siit. Olime TEKO pagari/kondiitri kursusel. Nüüd olen Haapsalus koka pabereid saamas. Aga kondiitri osast ei saa me mööda ja siis on minu kogemus ja Sinu õpetus teretulnud. Soovin Sulle magusaid hetki ja rõõmu igasse toimetusse.