fbpx

Sefiir, sefiiri retsept, kuidas teha sefiiri

2.08.2016 | Retsepte ja õpetusi, Uudised

Sefiir, sefiiri retsept, kuidas teha sefiiri

Sefiiri armastavad nii noored, kui vanad. Sefiir on oma kindla koha leidnud torditeaduses. Retsepte liigub mitmeid, mul on pakkuda üks päris hea ja kindel:)

Retsept

  • 4tk munavalge
  • ca 280-300g suhkur
  • vesi

Vett võiks olla niipalju, et katab suhkru ära, nö “märja liiva efekt”, st kalla vesi suhkrule ja isegi kui läheb veidi rohkem, siis see ei tohiks olla probleem, siirupi keemise aeg lihtsalt veidi pikeneb.

Pane siirup keema, st aseta suhkur ja vesi keema, potiga muidugi. Samal ajal võid alustada munavalge järk-järgulise vahustamisega (mõni alustab vahustamisega ja täiskiirusel sel hetkel, kui siirup on keema läinud, võib samuti, ei ole vale).

Kui siirup on valmis (temp ca 120C), kalla see koheselt ka vahustatud munavalgesegule. Kalla tasakesi, kuum siirup on ohtlik! Vahusta mõni minut täiskiirusel, ja lisa siis sidrunhape, ca 1 tl, pigem vähem, kui rohkem, hiljem saad vajadusel lisada. Vahusta nii kaua, kuni sefiir hakkab kausi küljest lahti lööma, nö moodustub tihkem kera ümber vispli.

Kasuta sefiir koheselt ära, seistes muutub segu justkui poorseks, tekstuur ei ole pritstehnika tarbeks nt enam nii ilus. Kui sefiir on siiski kaussi seisma jäänud, siis enne kasutamist vahusta uuesti või sega vispliga kiiresti, kuni segu ühtlustub taas.

Kuidas kontrollida siirupi valmidust?

Niidiproov-

Niidiproov näeb välja niimoodi, et lastakse siirupil lusika pealt niriseda, kui viimane või isegi eelviimane tilk tekitab justkui õrna niidi enda järel (niidike kisub õhus veidike viltu), siis ei ole enam pikalt vaadata ja mõelda, siirup on valmis munavalgele kallamiseks.

Kuuliproov-

Kuuliproovi tegemiseks siirupi valmiduse hindamisel tõsta pliidi kõrvale kausike või tass, kuhu kalla külma vett. Keevat siirupit potis segades lase lusika pealt suurem kogus siirupit maha niriseda ja siis lase tilgake kukkuda külma veega anumasse. Kui tilgake lahustub vees koheselt, keeda siirupit edasi. Lõpuks kukub tilgake vette, jäädes sinna kuulikesena ühes tükis. Siirup on valmis.

Antud retsepti kasutavad väga paljud tordimeistrid, sarnane retsept on kirjeldatud ka Koogimeister FB grupis, teada olevalt on autoriks Lauri Priimägi, kelle käest sain huvitava nõuande lisaks, vt järgmist lõiku.

Olen proovinud ka vähema suhkruga, nt 50g suhkrut munavalge kohta sefiiri teha, siis jääb eriti õrn ja hõrk.  Aga peab pikalt vahustama ja siirup peab kindlasti 120 kraadi olema, et jõuaks munavalge “ära küpsetada”-Lauri Priimägi

 

Retsept on kõrge õnnestumise protsendiga!

Küsige julgest, vastan meeleldi, sefiir on minu suur lemmik 🙂

Kogu infot võib kasutada ise ja jagada teistega, ole palun viisakas, viita alati algallikale.

sefiir

3 Comments

  1. Elis

    Sefiir tuli minu arvates täitsa hästi välja, aga millegipärast on tulpide pritsimine koogile võimatu. Tulbid ei tule välja, vaid koogile jäävad vaid sefiirist tutsakud. Kas sefiir sai ikkagi valesti tehtud?

  2. Grete

    Kui võimas peaks olema vahustaja ,et sefiir õnnestuks ?

  3. Kaire

    Aga kui on suhkrutermo olemas kuidas siis. Siis on ju soft ball

Submit a Comment

Tordikool, 2024, uus raamat ja e-raamat, vebinarid ja õppevideod

Tordikool, 2024, uus raamat ja e-raamat, vebinarid ja õppevideod Tordikool pole 2024 aastal ise enam toidukoolitusi...

02.11 MAKROONID ja täidised, sh veganmakroonid, kell 11.00-15.00

02.11 MAKROONID ja täidised, sh veganmakroonid, kell 11.00-15.00 Koolitus toimub Poska tn.7, Tallinn, Tordikooli...

UUDISKIRI 2024 algus, vebinarid, uus raamat

Taas uudiste aeg, kallid Tordikooli sõbrad! 12.01 toimus Tordikooli kursused grupis vebinar teemal-napoleoni rull....

UUDISKIRI-ühed uksed sulguvad ja teised avanevad

UUDISKIRI-ühed uksed sulguvad ja teised avanevad Seekord on mitu asja kohe- Tordikoolis toimuvad vähesed...

Grillvorstid jõuluks selgeks- 18.11.2023, kell 10.00 ja kell 15.00

Grillvorstid jõuluks selgeks- 18.11.2023, kell 10.00 ja kell 15.00 Selle aasta jõuluks omatehtud vorstid lauale!...

SHOKOLAAD JA ASSORTIIKOMMID, ISADEPÄEVAKS 08.11.2023, kell 12.00

SHOKOLAAD JA ASSORTIIKOMMID, ISADEPÄEVAKS 08.11.2023, kell 12.00 UUS HOOAEG JA UUED NIPID! [gallery columns="4"...

TORT ISADEPÄEVAKS-TULE TEE NN NUMBRITORT 11.11.2023 KELL 10.00 ja lisagrupp kell 15.00

TORT ISADEPÄEVAKS-TULE TEE NN NUMBRITORT 11.11.2023 KELL 10.00 ja lisagrupp kell 15.00 SOBIB IGALE HUVILISELE, KES...

Lastele ja noortele-muffinid 25.10 ja pulgakoogid 01.11, kell 15.00

Lastele ja noortele-muffinid 25.10 ja pulgakoogid 01.11, kell 15.00 Tere tere kogu see pere! Ikka küsite, et kas keset...

UUS! MODERNSE TORDI KOKKUPANEK JA VIIMISTLUS, 21.10.2023, KELL 10.00

UUS! MODERNSE TORDI KOKKUPANEK JA VIIMISTLUS, 21.10.2023, KELL 10.00 Uus koolitus, mille eesmärgiks on vaadelda,...

MOUSSE tordid JA SHOKOLAAD-sh veluur, peegelglasuur ja kaunistused, 28.10.2023, KELL 10.00

MOUSSE tordid JA SHOKOLAAD-sh veluur, peegelglasuur ja kaunistused, 28.10.2023, KELL 10.00 [gallery columns="4"...

MAKROONID, ka VEGAN makroonid, 29.10.2023, kell 10.00

MAKROONID, ka VEGAN makroonid, 29.10.2023, kell 10.00 Koolitus toimub Poska tn.7, Tallinn, Tordikooli stuudios....

UUS! UUS! UUS! KORRUSTORDID, vol 2-edasijõudnule, 09.09.2023, ja 10.09.2023, kell 10.00

LISAGRUPP 10.09.2023 KORRUSTORDID edasijõudnule- vahvlipaberist FANTAASIALILL, GEOMEETRILISE tordi PÕHITÕED, sh...

MAKROONID-vol 2, salvestusega vebinar, vegan makroonid, makroonitordid, korea stiilis makroonid, palju retsepte!

MAKROONID-vol 2, salvestusega vebinar, vegan makroonid, makroonitordid, korea stiilis makroonid, palju retsepte! Seni...

TORDID-5, osa 1, 02.09.2023 kell 10.00, lisakoolitus 03.09, kell 10.00

TORDID-5, osa 1, 02.09.2023 kell 10.00, lisakoolitus 03.09, kell 10.00   1-PÄEVANE KOOLITUS, KAVA ALLPOOL-VÄIKE...

vebinar KORRUSTORDID, vol 2, salvestus!

KORRUSTORDID Vol 2- vahvlipaberist FANTAASIALILL, GEOMEETRILISE tordi PÕHITÕED, sh TOESTUS ja töövõtted, TEKSTUURID,...
0
Ostukorv on tühi...